Tuesday, June 7, 2011

Severe

GVH - Graft Versus Host. Prof Lin suspek this is what cause Sarah diarrhea. Tapi tak berapa pasti kena biopsy, tu pun susah nak pastikan.

Satu lagi suspek ialah cryptosporidiosis yang ada kat bowel because of chemo, Yang ni lagi susah nak treat.

Dari cara Prof Lin cakap, dari air muka Prof it's something serious..bukannya something yang "kita tak boleh buat apa2 sekarang". (Masih geram lagi kat UMMC).

By tengahari,endoscopy dan biopsy dah dibuat. 


Usus atas clear, tapi usus bawah ....

...ada luka luka, darah dsb.

Sarah is suffering from severe colitis. Colitis ni sebenarnya biasa je dan senang di control. Tapi disebabkan takde rawatan apa2 ia dah makin teruk dan makin teruk, sampai jadi severe colitis. 'Thank you UMMC' (geram masih tak habis).

At least now we know what is Sarah problem. Thank you, really thank you SDMC.

Treatment? Ni masalah sikit. For now Prof Lin tak decide lagi treatment. Sebab nak kena tunggu lab report on the sample from usus. Ayah really10x hope that it can be cured.

Seharian ayah tak senang hati dengan apa yang Sarah lalui. Kalau boleh ayah nak berada di sisi Sarah sentiasa. Menitis air mata kesal ayah bila memikirkan betapa 'kejam'nya UMMC, menitis air mata kesal  memikirkan yang ayah menghantar Sarah ke sana. Maafkan ayah Sarah, ayah tak sangka jadi macam ni...

Kat SDMC, Dr Sanjay siap marah kenapa lambat sangat dapat bilik. They decided biopsy is needed, almost immediately biopsy was performed. Takdelah cakap je nak buat 3 minggu lagi, tapi date pun tak confirmed lagi.


Walaupun ayah rasa kesal yang amat sebab sambung chemo ke UMMC, mama ingatkan ayah yang sekarang ni kita tau ada somebody yang tengah buat sesuatu untuk Sarah. Syukur.


At least Sarah hari ni kembali ceria dan yang penting, bertenaga untuk angkat kepala sendiri. Semalam Sarah memang tak larat sangat, nak dukung pun dia tak nak, dia nak dipapah supaya dia tak perlu angkat kepala. BP Sarah yesterday 80/40..takde darah dah yang nak di pam. Crazy!!!!

And imagine what will happen if we wait for another 3 weeks, as what UMMC suggested?

Tak sanggup ayah nak tulis...Lu pikirlah sendiri.


3 comments:

eB ezrin said...

tabah yer & sarah dearie
get well soon dear :)

kamalkairon said...

Alhamdulillah, Sarah is getting the right attention, insyaAllah. Angah was really perplexed when UMMC appeared nonchalant of Sarah's condition. Most of them mungkin masih kuat berfikiran 'kerja gomen'.

AdaKairon said...

Still guarded. Doa banyak. Tak tahu apa antibiotic yg sesuai. Tentu Prof Lin tunggu culture adari swab or biopsy dari scope/OGDS tuh. UMMC..mana2 je gvt hospital amat patetic dari attitude wise. because terlalu banyak tier u have pass thro, HO, then MO the specialist the baru consultant....Mana yang bawah2 tu muda lagi kurang empathetic