Tuesday, June 7, 2011

Admission - Severe Dehydration - Updated

After several days tidur tak nyenyak, malam ahad mama dan ayah rasa macam nak gila pun ada. Rasa nak menangis tapi air mata tak keluar sebab tak tau mana satu yang nak ditangiskan. Kencing Sarah tengaharinya was a false sign. Selepas balik dari Giant Sarah hanya terbaring depan TV, tak bangun, sangat tak larat. Infact pukul 8 mlm, Sarah dah nak tidur kat bilik atas.

Mama dan ayah kesiankan Sarah, tak nak Sarah suffer duduk kat hospital lagi. Tapi dengan keadaan macam ni, duduk di hospital la jalan la paling terbaik untuk selamatkan Sarah, untuk kembalikan Sarah macam dulu2.

Mama bawak Sarah jumpa Doktor Sanjay Woodhull, paeditirican SDMC, doktor yang pertama yang confirm Sarah ada cancer lepas dia tengok CT scan result dulu. And when he see Sarah he was shocked!!! Sarah was too thin, Sarah was severely dehydrated. And he was more shocked, and frustrated when he learned that Sarah was given no treatment to treat cirit birit by UMMC. It's true but ayah will reserved it for later.

Dr Sanjay planned to give Sarah TPN - Total Parenteral Nutrition, immediately. It's because Sarah dah takde apa2 nutrition so, doktor nak bagi secukupnya nutrition while boosting Sarah's intestine for recovery. It will go in through the chemo port. Kat UMMC pun ada plan nak bagi TPN ni, tapi nak buat lubang baru ie kat tekak!!! Nasib baik lah itu cuma plan UMMC je tapi tak buat apa2 (memang biasa berlaku di sana).

SDMC was packed, jadi bilik cuma dapat masuk pukul 5 lebih. While waiting, SDMC staff was considerate enough to allow mama and AMS to occupy the treatment room. They don't want Sarah to get infected. Mama's truly grateful.

Drip and not long after that, TPN, was given to Sarah as soon as she admitted to the room.




Sarah able to smile a bit, seeing ayah. And almost immediately after drip and TPN Sarah kencing dengan banyak (sign of water is inside her system). Kat rumah 2 days before Sarah cuma kencing sikit, rasanya tak sampai 4 kali. 

The thing about this TPN - Sarah tak boleh makan apa2, cuma boleh minum air kosong or barli je. That's going to be tough for Sarah, and mama.

And Doktor Sanjay plus nurses said Prof Lin is back from holiday, and they have informed Prof to attend Sarah tomorrow. Ahhh....somehow, mama dan ayah really3x missed Atuk (Prof) Lin. 

What happen to Awish and Mina?

Setelah sama2 menunggu di hospital, Mina teruskan bercuti di hospital as mama nak Sarah ada kawan while Awish di rumah Mak Chek.

Kesian Awish dan Mina. Sorry your school holidays is a messy holiday. Hang on there guys.

1 comment:

eB ezrin said...

get well soon :)