Tuesday, August 19, 2014

Tahniah Abang Darwish

Rupanya masa Mina dan Sarah dapat hadiah hari tu, majlis tu utk tahun 1-4 je. 

Untuk tahun 5-6 dibuat masa first day lepas cuti raya.

Dan kali ni Abang Awish pun dapat hadiah peningkatan akademik terbaik.





Syabas Abang Awish. Teruskan peningkatan.






Monday, August 11, 2014

Ganggu

2 bujang ganggu mama sembahyang. Ayah kena jadi guard.

Bila mama abis, nilah posisinya.




Thursday, August 7, 2014

Accident lagi

Zafri masa minggu akhir puasa dah lulus bab merangkak


Masa balik raya basikal ayah ni ayah simpan kat dlm rumah                          
Balik dari kampung ayah, sebab kat luar tu penuh dgn ais dan sampah yg nenek sebelah campak.. Ayah melengahkan nak keluarkan basikal tu
Nak dijadikan cerita Zafri merangkak explore rumah dan main basikal ayah tu.

Mama kat dapur cuma dengar benda jatuh dan diikuti suara Zafri menangis

Accident lagi... Lebam + luka


Barulah anak jantan..



Tampin Raya

Raya ke 3 balik ke Tampin. Setahun sekali je dapat tidur kat rumah pusaka ni.. So sad..

Awish main bola kat blkg tu (selepas di paksa utk main)
Mcm first baby je

Hah.. Ini yg ayah suka 2 org.. Barulah anak kampung 

4 siblings playing... Cousin lain semua dah takde... Boring

Inilah xtvt bila cousin2 semua dah balik.. 
Err... Abg Awish tu klu cousin ada pun sama je posisinya... Main game










Raya ke 2 - Makan time










Raya ke 2 - Musibah

We were very close for a head-on collision. Ayah dan mama dah terbayang all the sweet memories dan semua yang tak sempat nak buat. Mama infact dah terfikir baguslah dapt masuk syurga bersama2. (Masuk syurga ke?)

Mama, ayah, Mina, Sarah dan Zafri dalam perjalanan dari kampong nak ke Kulai melalui tol sedenak. Awish tak ikut sebab nak ikut Adib beraya dengan Makcik Mini dan Uncle. Cadangan asal nak keluar pagi tapi dari 6am sampai 12pm hujan tak berenti. Finally 12:45 macam tu baru dapat keluar.

Tak jauh pun.. lepas simpang ke Parit Sikom tu dalam 1 km, kat kawasan keliling nenas…

Minah ni dgn konfidennya keluar dari tempat dia, cuba nak memotong sebaris kenderaan depan dia, dan masuk kelorong Camry kita.

Ayah flash high beam tapi dia makin laju. Ayah bunyi hon pun dia terus jugak. Ayah ketepi, tayar belah kiri masuk atas rumput tepi jalan pun dia ikut. Ayah terus lagi… empat2 tayar now atas rumput yang basah dan licin, pun dia dengan laju ikut ke atas rumput jugak. Masa tu ayah dah terfikir ayah tak boleh pegi mana lagi sebab sebelah kiri tu dah longkang semulajadi yang penuh dengan air sebab hujan tadi. Nanti kereta masuk longkang dalam tu macam mana dengan anak2 ayah. Lagipun kalau ayah ikut ketepi lagi, mungkin kereta tu akan ikut ketepi jugak dan berlanggar dalam longkang tu.

Ayah dah terfikir masa harap2 passersby akan tolong mama dan anak2 ayah keluar dari kereta selepas head on nanti sebab ayah mungkin ‘dah sampai masa’ atau kaki tersepit tak blh keluar, kesakitan. Ayah dah terfikir Ya Allah “inilah ketentuan Engkau untuk aku, aku redha, aku terima”. Ayah dah terfikir muka atuk Tampin, mungkin tak sempat nak jumpa raya ni, ayah pegi dulu. Ayah dah terfikir nak jumpa arwah Wan. Tangan ayah keras pegang stering kereta, tunggu je kereta langgar depan.

Dengan kuasa Allah, lebih kurang 10m lagi nak kena, driver tu pusing stering ke kiri sedikit… PRANGG!!!! Kereta bergegar, Sarah menjerit, Mina menangis sekejap. Mama terkedu, Zafri tak tau apa2. Ayah dalam diam berkata “kena jugak..alhamdulillah… cuma tepi”

 






Selamat Hari Raya 1435H


Suka betul ayah tengok family selfie freestyle ni


Selamat Hari Raya!!