Tuesday, June 29, 2010

Darwish @ Sunway Medical Center

Tuesday, 15/6/2010, Awish ada appointment dgn ENT specialist kat Sunway Medical Center.

Reason we make this appointment because Darwish kerap bagitau telinga dia sakit. Lepas tu makin kerap suruh kita cakap kuat-kuat dgn dia.

Masa dia 5 tahun, result from BAER / ABR hearing test @ SJMC menunjukkan 20-30% of hearing loss due to existance of water/liquid behind his ear drum.

Lepas test tu the ENT specialist did mention some option on how to fix it, by draining the liquid, then put a grommet into his eardrum.

He also warned us about potential infection and we should ensure that takde air dari luar masuk for a minimum of 2 month...NO swimming or main air masa mandi.

At 5 years, mmg agak payah utk kami kawal/ pantau, dan nak bg darwish faham. So we decided to go for Speech Theraphy je dulu.

Now, he is 7 years old. Attending primary school yg satu kelas ada 40 orang student. 3 bulan pertama Darwish duduk depan sekali, kat tengah2 kelas, tapi lepas susunan semula, Darwish kena masuk kelas lain dan duduk belakang. I don't think he can hear clearly what the teachers is teaching in front of the class.

So we decide to get back to the specialist but from Sunmed pulak. Just to get 2nd opinion dan tengok how bad his hearing now.

Sunway Medical Center, Speech and Hearing Center


The Audiologist, giving instruction. Kali ni no need to do BAER sbb Darwish dah faham arahan so tak payah put him to sleep. Just audiogram biasa saja.


Lepas habis test lebih kurang 15 minit, result pun keluar.
The ENT Specialist, Dr Khoay, informed that Darwish hearing getting worse. 50% loss. Bukan moderate dah ni. So he mentioned the same procedure can be done, that's mean drain the liquid and plant a grommet into his ears.

He also mentioned that the eardrum dah a bit deformed due to the liquid pressure, it might get worse day by day. Somehow the Doc managed to convince me that, its a very fast and simple procedure, and I don't have to worry about infection. He can play with water except swimming.
If there's any infection, it can be easily treated dgn mengambil oral antibiotic je.

He can arrange the procedure to be done on 16/6 or 17/6. But I have to confirm within 3 hours if i want to do it on 16/6 and within 24hours if i want it on 17/6.

So we went home, called Ayah, cerita everything from A to Z. Dilema jugak sbb nak balik Pontian on 16/6 tu. Darwish yg dah beriya nak balik kampung. Nak jumpa Kakak Limah, sepupu dia, kubur Atuk, dan jumpa mak tok.

Since operation tu sekejap, admission for half day je, so we decided to do it on Wed tu 16/6. Lagipun Darwish ada Prudential Medical Card, so no need to worry about the bills or the trouble getting a GL from PMCare (ayahnye kompeni insurance) which tak sure cover or not.

At 7.30am dah admitted kat DayCare Center Sun Med. No big problem kecuali Darwish kelaparan. Kena puasa from 12 midnite. But last dia makan was around 8pm. Sian dia. Macam-macam excuse mama bagi utk dia tahan lapar tu. Pukul 7.45am dia dah ready.


Mama pun kena pakai baju doktor. Ni tengah que utk masuk Operation Theatre. Ramai jugak patient. Awish masuk pukul 9am. Lepas dia tidur (bius), mama kena tunggu kat luar.


Immediately after sedar, Darwish mamai lagi. Suruh dia tidur balik. Bila sampai bilik daycare tu(30minit lepas operation) dia dah segar bugar. Mintak bukak baju hospital, nak pakai baju dia.
Mama tinggalkan kejap nak pergi kafe belikan nasi lemak dan milo ais. Sampai kat bilik, nurse dah bg minum air. So mama pun cepat2 bg dia makan breakfast tu.

By 11.30 ayah pun sampai, terus discharge, pergi kafe lagi sekali, ayah n darwish makan lagi, then ambik ubat and balik.

Petang tu jugak balik Pontian...

Thursday, June 24, 2010

Balik Kampung = A Famosa Fun Trip

12 Jun 2010.
Atok dan uwan singgah umah lepas pergi kenduri kawin kat Putrajaya.

Sebelum tu, Ayah balik Tampin 11/6 malam. Then esoknya bawak atok uwan gi kenduri tu. Lepas kenduri singgah rumah sebab nak bawak kami semua balik Tampin dah alang2 hantar atok uwan balik.

Initial plan nak bawak kids cuti di Tambun cancel sebab sian ayah kena travel banyak sangat pulak. So mama and ayah decide bawak gi A Famosa je lah. Senang dan jimat duhet sebab takyah duduk hotel kan ;P.

Durian dah gugur. Kecik2 je durian kali ni. Lebih kurang saiz kepala Sarah je hehe.

Sarah poyo kan. Macam beriya makan, padahal jilat2 jek pastu pas kat mama...eiiii..notti notti!

Awish pun jilat sekali je. Mina langsung tak mau rasa pun.


Esoknya hari Ahad. Pukul 9.30 gerak ke A famosa. Before 10am dah masuk berendam dalam tu.

First tuju yg playground ni.



Lepas tu ada la round kat river surrounding water park ni. Ayah n awish round 3 kali kot. Mama mina n sarah sekali je.

Then awish keep on diving kat the biggest pool yg berombak tu. At one point ada orang ingat dia lemas sbb nampak macam terkapai-kapai. Sebenarnya tak. Awish enjoy sangat kat sini. Puas hati sebab dulu2 awish mesti nak berkepit je dgn mama or ayah bila dalam air. Now awish dah berani dan tau jaga diri.....bravo !


Model takde gigi =P

Mina tolong selamatkan mama n sarah.

Sarah tertido di lambung ombak. Sedap jek dia. Mama yg sakit2 badan tau.

Pukul 3.30 baru le keluar dari water park. Makan aiskrim sambil tunggu ayah simpan baju2 basah tadi dalam kereta. Lepas ni nak masuk Safari pulak.



Bergambar bersama burung kakak tua.

Dalam safari truck. Before masuk ni ada elephant show, but awish takmau tunggu. Takpelah next time aje. Lagipun by 5pm safari tutup so takut miss pulak since tiket dah beli.

Semua seronok sebab banyak jugak binatang kat sini. Sarah pun behave sangat. Good girl sarah!








Lepas the truck ride, kami semua jalan kaki pulak. Best sbb Awish Mina n Sarah happy.

Enjoy the pictures!















Aktiviti Cuti Sekolah 2 - Ermina Fun Camp

Mina join REAL Kids Fun Camp tahun ni. First day camp on 7 Jun 2010, mama risau Mina tak tahan. Selalu kindy from 8am to 11.30am je. Fun Camp ni dari 8am till 4pm. Tahan ke budak manja suka nangis ni??

So bila balik from her first day tu Mina cakap dia happy and have fun...lega mama dengar.

Esoknya ada trip ke Denai Alam Recreation & Riding Club (DARC). Mama pun tak sure apa aktiviti kat sini. Masa nak pick up dia from kindy petang tu, bas pun memang baru sampai. Mama gerenti Mina happy ni, sebab bukan setakat kuda je ni, dapat naik bas tu!

It's a big thing for her dapat naik bas!

Senyum sampai telinga turun dari bas.


Eleh..malu-malu konon


Mama snap gambar ni sebab teacher bg hard copy je. Macam takut je Mina naik kuda.


Dapat bagi makan kuda.


Garfield ni aktiviti hari ke-3.
Excited bawak balik tunjuk kat mama.
Garfield ni sekarang dah jadi penduduk tetap dalam fridge..huhu


Ni hasil dari hari ke-4. Cuba teka apa binatang ini?
Ianya sebuah tabung tapi bontot takde penutup, maka dia salu berak coins...=P

Monday, June 7, 2010