Sunday, February 5, 2012

Rumah Pusaka : Sehari bersama

Ambik atuk kat rumah Pak Ngah dan balik kampung. Ayah dah lama tak tidur kat kampung. Dapat semalam pun jadilah.




Sentiasa riang di halaman yang luas ni. Macam2 boleh main.

Peninggalan durian jantung - durian paling sedap ayah pernah rasa. Setiap durian yang ayah rasa sekarang mesti ayah benchmark dengan durian jantung ni.

Perigi masih berair. Actually kalau nak mandi kat sini boleh lagi.

Caretaker Ahmad. Insan yang menjaga rumah pusaka ni macam rumah rumah sendiri. Hasil usaha Ahmad, kawasan keliling rumah (rumput, pagar etc) sentiasa kemas, tak nampak macam rumah tinggal (except for the closed windows and doors.

Dulu2 Atuk cukup anti kalau lembu masuk kebun belakang. Sekarang lembu2 (milik Ahmad) nilah yang membantu rumput2 kat kebun tu tak tumbuh meliar meninggi.

Atuk (nampak tak tengah membongkok kat belakang tu) seperti biasa berkemas (walau pun tak sepatutnya berkemas), bakar daun pisang.



Bunga2 tinggalan Arwah Wan masih gemuk dan mekar. Thanks to Ahmad also.

Enjoying Slurpee


Mina, Sarah, Sofea cucu Makteh main tengah panas

Sorang (sekor lah) caretaker rumah pusaka. Sentiasa setia menunggu di depan tangga atau halaman rumah.



1 comment:

Uncle Jonni said...

wah.... cantik rumah pusaka tu.. sayang kalau tak dihuni...

laman bersih dan cantik....
luas pulak tu.... huhuhu