Monday, July 18, 2011

Reality Check

Hari ni Sarah punye follow up @ SDMC. Blood test and MRI Scan.

Result -

Alphafetoprotein 7.6. Good! Finally dapat reading less than 8. Platlet dah ok..WBC normal. Tapi...Homoglobin 8.6..Normal 12. Kenapa ek? Dah lama dah abis kimo tapi HB masih tak normal. Hari Khamis nak kena blood transfusion.

MRI scan result, abdomen clear. Even liver pun clear. Usus pun dah ok. Prof Lin pun macam tak percaya. Sampai dia rasa dia dulu tersilap yang Sarah sebenarnya Cancer Stage 3 je. Tapi mama cerita balik apa Prof Raman jumpa masa operation etc etc. Dan Prof Lin siap pegi jumpa Radiologist. So..confirm Sarah punye cancer dulu dah metastasis ke liver ie dah stage 4.

Pendek kata Prof Lin tak percaya yang Sarah punye progress sekarang ni begitu cepat. Sebab tu lah Prof Lin still nak buat transplant from stem cell tu. Cuma, kalau dengan kimo pun Sarah dapat complication yang agak kronik hari tu, Prof Lin tak rasa Sarah is strong enough untuk procedure tu. So the only thing to do now is to follow up as per set schedule until January 2013.

Let's put it this way, Sarah is a candidate for potential relapse.

Cannot say that Sarah is cure now, but if she pass the test of time (until Jan 2013) than, she's cured.

That's a reality check for us.

Esok, follow up UMMC pulak. Check Glomerular Filtration Rate (GFR) untuk check renal function.

2 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

syukur alhamdullillah, harap2 semuanya ok, semoga dipermudahkan segalanya

eB ezrin said...

ALHAMDULILLAH... :)